KURSUS MED ANNA KJÆRSGAARD: Rytmik med sang og bevægelse
Kurset ”Rytmik med sang og bevægelse” henvender sig til alle, der arbejder med børn i alderen 2-5 år.
Med udgangspunkt i Anna Kjærsgaards udgivelser, "Her er jeg - sang, musik og yoga", "Mærk Magien - sang, musik og yoga for børn" og "Glimmer på - en let tilgang til flerstemmighed med børn", tilbyder kurset en praksisnær tilgang til musik, sang og bevægelse. Vi vil arbejde målrettet med de musikalske grundelementer såsom puls, rytme, form, klang, toner og melodi og vi vil gøre det igennem poesi og leg, samt i en ramme af fantasi. Deltagerne vil få en række konkrete øvelser og aktiviteter, der nemt kan implementeres i dagligdagen, samt et rigt repertoire af nye sange. Målet er at inspirere og styrke musikundervisere og pædagogers værktøjskasse, så de kan gå direkte tilbage og bruge det sammen med børnene.
Med i kursusprisen er 2 af Annas bøger; "Mærk magien" og "Her er jeg".
Anna Kjærsgaard er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor hun med speciale i Sang, musikpædagogik og korledelse, har udviklet undervisningsmateriale indenfor området ”sang og bevægelse med børn”.
Praktisk info:
8. nov. Horsens Musikskole, Kulturstationen, Skolegade 7-9, 8700 Horsens
9. nov. Holbæk Kulturskole, Gl. Ringstedvej 32E, 4300 Holbæk
Begge dage kl. 9.30-15.00
BEMÆRK: Det er samme kursus der afholdes begge dage.
Pris inkl. frokost og 2 kursusbøger:
800 kr. for medlemmer
450 kr. for studerende
Tilmelding Anna Kjærsgaard
Kurset er kun for medlemmer. Medlemskab koster 300 kr./år og alle er velkomne til at melde sig ind. Man er kun medlem for et år af gangen og vil ikke automatisk blive opkrævet for kommende år, med mindre man aktivt vælger at fortsætte sit medlemskab.
Hvis du ikke er medlem, kan du melde dig ind, samtidig med tilmelding til kurset.
Tilmelding til kurset er bindende, men du er velkommen til at give din plads til en anden, hvis du bliver forhindret.
Sidste tilmelding: 18. okt. 2024
KURSUS MED RODRIGO FERNANDEZ: MUSIC WITH CHILDREN
Med udgangspunkt i Orff-pædagogikken vil Rodrigo arbejde med sang, spil, bevægelse, drama og herigennem styrke improvisation og komposition. Små enkle musiske elementer vil sammen blive til et større hele.
Vi glæder os utrolig meget til at byde velkommen for 3. gang i Musik før Nis 20 års foreningstid, til kursus med Rodrigo Fernandez.
Og har du ikke mødt ham før, så er det NU du skal slå til! Det er med god grund at vi vælger at invitere Rodrio endnu en gang, da man altid er helt fyldt op med musikalsk glæde og leg, som er direkte til at bruge i sin undervisning.
Music with children
Singing and playing are an excellent impulse of joy to develop musical skills, improvisational competences and compositional thinking. Starting from games, rhythmical pieces and singing songs we will explore different styles and enjoy the companionship of an ensemble. Our main focus will be the integration of speech, singing, playing, movement and drama.
Music to play with, music to be played.
About Rodrigo Fernandez:
Rodrigo is a teacher instructor in Traunstein (Germany) and works mainly with teacher trainees for primary school.
His main subject at the pedagogical university was music and after his 2nd universal degree in 1996 he completed his studies at the Orff-Institute/Mozarteum Salzburg in 2001. Since then he works again in the primary school and as coordinator for young teachers. He teaches also in Orff-seminars at home and internationally.
His main musical subjects are concentrated in creative work with songs, the work with Orff-instruments, bodypercussion and the education of movement.
Kursus-materialet vil henvende sig til børn mellem 6 og 11 år.
Kurset foregår på engelsk.
TID:
Fredag d. 2. feb. kl. 15.00 - 18.00
Lørdag d. 3. feb. kl. 9.30 - 15.30
STED:
Kulturskolen Roskilde, Kildegården 6, 4000 Roskilde. Lokale 201.
PRISER:
1.050 kr. pr. person
550 kr. for studerende
KURSUS MED KIRSTEN NIELSEN:
SAMMENSPILSUNDERVISNING FOR BEGYNDERE
Barnet som musiker
D. 27. okt. 2023 kl. 11.00-16.00
I det nye undervisningsmateriale ”Sammenspilsundervisning for begyndere – barnet som musiker” af Kirsten Nielsen. sættes der fokus på, hvordan musikskolelæreren kan skabe en undervisning, der mest optimalt støtter elevernes vej mod at blive små musikere.
Med udgangspunkt i en grundlæggende viden om hjernens erkendelsesformer, samt praktiske aktiviteter på gulvet, fokuseres der bl.a. på:
- Hvordan kan man lave sammenspil, når nogle af eleverne endnu ikke kan frembringe ”rigtige” toner på instrumentet?
- Hvordan kan man få eleverne til at musicere på kun én tone, således at de alligevel får en oplevelse af at kunne spille?
- Hvordan kan man motivere børnene til at blive ved med at spille og øve sig i den lange periode, der går, indtil det begynder at ”lyde af noget”?
- Hvordan laver man sammenspil på et hold, hvor niveauet er meget spredt?
- Hvordan kan de ”kammermusikalske” elementer trænes (samarbejde, lydhørher, præcision, reaktion, balance, dynamik, klang, opmærksomhed over for dirigenten, m.m.)?
Alle deltagerne på holdet bedes medbringe et instrument, man ikke selv kan spille på! (- lån evt. af hinanden).
PRISER:
650 kr. pr. person
350 kr. for studerende
TILMELDING: senest d. 5. oktober 2023 Tilmelding til kurser
FORÅRSKURSUS 2023 - JUBILÆUMSKURSUS!
"Musik med krop og leg" med Manner Peschcke-Køedt og Kirsten Juul Seidenfaden.
20-års jubilæum 10.-11. marts 2023 og kursus med ”Musik med krop og leg” med Manner Peschcke-Køedt og Kirsten Juul Seidenfaden.
Jubilæumskurset
Kurset er for dig der arbejder med børn i alderen 4-9 år – og som ønsker nye og sjove musikalske aktiviteter til dem. Du behøver ikke kunne læse noder eller spille på et instrument. Du skal bare have lyst til musik med krop og leg. Underviserne har du helt sikkert hørt om:
Manner Peschcke-Køedt er uddannet Almen Musikpædagog på DKDM og kandidat i Didaktik (musikpæd.) på Aarhus Universitet (DPU). Hun arbejder til dagligt på musikskole med børn i alle aldre, hvor hun underviser i musik og bevægelse, kor, klaver og sammenspil.
Kirsten Juul Seidenfaden er uddannet Musik- og bevægelseslærer på RMC og arbejder i dag som adjunkt på Det Kongelige Danske musikkonservatorium hvor hun underviser i blandt andet musikpædagogik.
Lige i øret…. Vores fokus er altid på det kropslige og det legende i musikundervisning. Vi har udviklet materialet Lige i øret, som er 7 undervisningsmaterialer udgivet på Musiklærerforeningens forlag Dansk Sang. Bøgerne sætter fokus på, hvordan sang, dans og spil kan være de vigtige grundsten i arbejdet med musik i skolerne og musikskolerne. Lige i øret laver workshops og korstævner med børn og efteruddannelseskurser for lærere og pædagoger. Se mere www.ligeiøret.dk
Kursets indhold
Hvordan kan en musikundervisning, der integrerer det kropslige og det legende og dermed musikalsk skabende processer, mon se ud? Hvorfor er det overhovedet vigtigt at kroppen er med? Og skal vi lege os til læring? Det kommer dette kursus til at handle om.
Når du selv har en kropslig og legende tilgang til musikken og din undervisning, vil det
automatisk smitte af på børnene. På kurset får I en ny bunke af gode sange, lege og metoder til direkte brug i din musikundervisning, som opbygger elevernes nysgerrighed og umiddelbare lyst til at eksperimentere med krop, leg og stemme. Vi tager udgangspunkt i ”Lige i ørets” store bagkatalog som også indeholder tips og metoder til musikalsk klasseledelse og musiksprog. Intentionen er at inspirere til at tænke musikundervisning som leg og læring - og ikke kun reproduktion og indlæring. I vil hermed få inspiration til en undervisning, hvor børnene kan deltage i et musikalsk fællesskab på en, for dem, meningsfuld måde.
TID:
10.-11. marts 2023
PRISER:
1.800 kr. for medlemmer
2.250 kr. for ikke-medlemmer
1.000 kr. for studerende
Priserne er inkl. Overnatning i delt dobbeltværelse og forplejning
Vigtig info: medbring eget linned og håndklæde
TILMELDING: senest d. 15. februar 2023 Tilmelding til kurser
EFTERÅRSKURSUS 2022
Baby- og tumlingerytmik med Dorte Nørgaard
Kom på kursus med Dorte Nørgaard og få inspiration til rytmik med de yngste. På kurset vil det overvejende fokus være på babyrytmikken, men Dorte vil også komme med ideer til arbejdet med de 1-2-årige, som vi vil krydre med vidensdeling hinanden imellem. Du kommer helt sikkert hjem med en masse viden og lege som er lige til at bruge i din undervisning.
Dorte Nørgaard er forfatter og komponist til udgivelserne Babyrytmik, Småbørnsrytmik, Rytmik og sjov i børnehave og indskoling, Syng og bevæg din baby glad og Babyrytmik - flere sange, alle udgivet på Forlaget Dansk Sang. Dorte er endvidere uddannet motorikvejleder.
TID:
lørdag d. 8.oktober. 2022 kl. 9.30-15.30
STED:
Musikskolen Laura, Hjelmensgade 10, 8000 Aarhus C
PRIS:
Medlemmer: 650 kr.
Ikke-medlemmer: 950 kr.
Studerende: 300 kr.
Priser inkl. frokost samt kaffe, te og frugt i pauserne
TILMELDING: senest d. 20. september 2022 Tilmelding til kurser
FORÅRSKURSUS 2022
"FORMIDLINGENS MAGI"
På dette kursus skal vi arbejde med magien i levende kommunikation og det at være nærværende sammen. Gennem øvelser hentet fra klovneverdenen skal vi sammen øve os i at få øje på magien lige foran os. Den magi, der opstår mellem mennesker, når vi tør være helt nærværende og åbne os for nuets muligheder. Vi kommer til at veksle mellem at arbejde parvis, i mindre grupper og hele gruppen sammen.
Det bliver en intensiv dag fyldt med leg, øvelser og træning af vores mimik, kropssprog og kreative improviserende ’muskler’.
Dagens underviser er hollænderen Patrick Van Den Boom, som er en internationalt anerkendt klovn. Om sin tilgang til arbejdet med klovneri siger han bla:
”Et bærende princip ved klovneri er at klovnen lever og eksisterer her og nu. Den storslåethed der ligger gemt i INGENTING er udgangspunktet for magien. Klovnens nærvær består i ingenting at vide og samtidig være helt tryg ved netop dette. Klovnen siger ”ja” til en hver situation og finder en vej, selv når der ingen vej er. En klovn er ærlig og transparent. En klovn er ikke sjov per definition. Det er op til publikum at afgøre dette. Kontakten med publikum er altafgørende. Fordi situationen altid er ny, er du konstant I gang med at udforske: Er jeg velkommen? Har jeg tilhørernes tilladelse til at tage legen lidt videre? Vores kroppe er altid ærlige og nærværende. Mimik og kropssprog taler for sig selv. Mere end 90 % af vores kommunikation med hinanden som mennesker er non-verbal, og jeg elsker at arbejde ordløst. Som undervisere og pædagoger har I en masse fantastiske færdigheder, som kan bruges som værktøj til at oprette en tryg struktur for de børn, I arbejder med. Når den trygge relation er etableret og vi er til stede, kan vi slippe kontrollen og improvisere.”
Patrick har mange års erfaring som hospitalsklovn og har også erfaringer fra demensområdet. Han er leder af Clown School International, hvor han underviser i hele Europa. Han er bosat i Norge, hvor han bla. er leder af Circle Singing Group Oslo; inspireret af Bobby McFerrins arbejde med gruppebaseret sangimprovisation gennem circle songs.
I Musik før Ni er vi blevet opmærksomme på Patrick, fordi Astrid fra bestyrelsen har fortalt begejstret om sit udbytte af et tidligere kursus med ham. Hun fortæller bla: ”Efter kurset med Patrick var jeg fyldt op med af inspiration og en stor lyst til at lege og undres. Jeg har fået et meget større mod til at turde gribe de impulser, som den gruppe jeg underviser udsender. Det uperfekte og skæve kan være det, der skaber allermest nærvær, liv og uvurderlige mødeøjeblikke. Men vi må være nysgerrige, modige og nærværende for at kunne give en levende undervisning. Og det er Patrick helt fantastisk til at formidle.”
Undervisningen vil foregå på engelsk, men Patrick forstår det meste dansk og en stor del af undervisningen vil være ordløs.
Medlemmer: 900 kr.
Ikke medlemmer: 1200 kr.
Studerende: 600 kr.
Tilmeldingen åbner 8. november 2022 for medlemmer og 16. november for ikke-medlemmer
Medlemmer: 1200 kr.
Ikke medlemmer: 1500 kr.
Studerende: 600 kr.
EFTERÅRSKURSUS 2020
"SYNG MED BØRN - sang og stemmedannelse hos 4-8 årige" med Ulla Christensen
I musikalske aktiviteter med børn står sangen centralt uanset om overskriften hedder "musik- og bevægelse", kor eller begyndende instrumentspil. Sang er i sig selv en naturlig musikalsk udtryksform for de fleste børn. Samtidig kan man via sangen opøve forståelse for grundlæggende musikalske begreber som intonation, frasering, fortolkning, form og meget mere.
KURSUSBESKRIVELSE
Kurset henvender sig til musikpædagoger med forældre-barnhold, undervisere i spirekor, pædagoger i børnehave og nulte klasse samt musiklærere indskolingen.
Det kunne være noget for dig, der:
· vil have en større viden om børns stemmer og hvordan man kan støtte udviklingen
· ønsker at arbejde mere bevidst med børnenes stemmer på rytmikholdet
· søger inspiration og værktøjer til at inddrage mere sang i børnehavens hverdag
· går med en børnekorleder i maven, men mangler det sidste puf til at komme i gang
· savner nye ideer til arbejdet med spirekor, børnekor eller sang i indskolingens musikfag
Indholdet vil være både teoretisk og praktisk. Emnerne vil bla være: Stemmeleg og stemmeøvelser, stemmeteori, repertoire og indstuderingsmetoder til forskellige aldersgrupper, opbygning af en sangsession/korprøve med fokus på rammer, flow, fokus, repertoiresammensætning, variation og deltagerstrategier.
Kursusdeltagerne får noder, tekster og legebeskrivelser med fra kurset så de er lige til at gå hjem og bruge. En del af kurset vil desuden blive filmet af bestyrelsen og delt efterfølgende, så sangene også kan bruges selvom man ikke læser noder.
TID: Fredag d. 02.10.2020 kl. 15-18 og Lørdag d. 03.10.2020 kl 9:30-15:30
STED: Aarhus Musikskole, Vester Allé 3, 8000 Aarhus C